Η Κομισιόν απέρριψε τον περασμένο μήνα το δημοσιονομικό σχέδιο της Ιταλίας για το 2019 και έδωσε στη Ρώμη περιθώριο έως τις 13 Νοεμβρίου να παρουσιάσει νέο προϋπολογισμό.
βασω μεσσηνη
αμαν τα καθαρματα ο μουγκος
γονεις αντωνυμο
δημητρα παπαδοπουλου νομικη
τυχων σταυρονικητα
«Συνεχίζουμε να αναμένουμε την επίσημη απάντηση της ιταλικής κυβέρνησης…Παράλληλα αξιολογούμε την ανάγκη να ανοίξουμε διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος για εκείνες τις χώρες των οποίων το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ ξεπερνά το 60%», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις σε δημοσιογράφους στο Ελσίνκι, όπου συναντήθηκε με τον Φινλανδό υπουργό Οικονομικών Πέτερι Όρπο.
Ωστόσο, η Ρώμη επανέλαβε ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τα σχέδιά της, με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας Τζοβάνι Τρία να δηλώνει σήμερα ότι η Ιταλία θα εμμείνει στους βασικούς άξονες του προϋπολογισμού της, παρά την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναθεώρησή του.
Ο Τρία δήλωσε σε ακρόαση στη Βουλή ότι η κυβέρνηση «ασχολείται με τη διαμόρφωση της απάντησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με τα πιο επίμαχα σημεία του προϋπολογισμού», αλλά τόνισε ότι η Ιταλία θα επιβεβαιώσει τους «βασικούς άξονές» του. Η κυβέρνηση, είπε, είναι δεσμευμένη να σεβασθεί ότι το έλλειμμα δεν θα υπερβεί το 2,4% του ΑΕΠ το 2019 , προσθέτοντας ότι η επιβράδυνση της οικονομίας κάνει ακόμη πιο επιτακτικό έναν επεκτατικό προϋπολογισμό.
Μετά τις δηλώσεις του Τρία, η απόδοση των 10ετών ιταλικών ομολόγων σκαρφάλωσε στο 3,46%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο εβδομάδας, ωθώντας το spread (διαφορά) με την απόδοση των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων πάνω από τις 300 μονάδες βάσης (τρεις ποσοστιαίες μονάδες).
Χθες η Κομισιόν προέβλεψε ότι η ιταλική οικονομία θα αναπτυχθεί με βραδύτερο ρυθμό τα επόμενα δύο χρόνια σε σχέση με ό, τι εκτιμά η Ρώμη.
Ωστόσο ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι οι προβλέψεις της Κομισιόν υποεκτιμούν τον θετικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη από τον προϋπολογισμό και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η Ρώμη.
«Η αξιολόγησή μας είναι ότι η κυβέρνηση της Ιταλίας βασίζει τον προϋπολογισμό σε υπερβολικά αισιόδοξες υποθέσεις», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις.
Ο Ντομπρόβσκις επεσήμανε ότι τα επιτόκια της Ιταλίας έχουν ήδη αυξηθεί «σημαντικά» από τον προηγούμενο χρόνο και θα μπορούσε να ασκήσουν πιέσεις στην πραγματική οικονομία υπό τη μορφή υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης για τις ιταλικές εταιρίες, υψηλότερων επιτοκίων για καταναλωτικά δάνεια και μείωσης των επενδύσεων. «Αντί της αναμενόμενης στήριξης, στην πραγματικότητα βλέπουμε τη στρατηγική αυτή να επιβραδύνει περαιτέρω την ιταλική οικονομία. Στην πραγματικότητα βλέπουμε την Ιταλία να είναι η βραδύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της ΕΕ με ρυθμό ανάπτυξης 1,1%», δήλωσε.
γρηγορης δημητριαδης δικηγορος
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου